Zdrowe odżywianie to temat, którym interesuje się coraz więcej osób. Niektórzy chcą zadbać o samopoczucie, inni pragną pozbyć się chorób, a pozostali marzą o lepszej sylwetce. Bez względu na oczekiwania i cele, warto wiedzieć, na czym polega zdrowe odżywianie! To zbiór fundamentalnych zasad dietetycznych, które są uniwersalne i dają wymierne efekty.
Bardzo ogólna definicja mówi, że zdrowe odżywianie to spożywanie pokarmów, które mają korzystny wpływ na zdrowie. Mówi się o zbilansowanej i różnorodnej diecie, która dostarcza niezbędnych makroskładników (tłuszcz, białka, węglowodany) i mikroskładników (np. witaminy, minerały).
Taki sposób żywienia opiera się głównie na pełnowartościowych produktach, które są bogate w cenne dla zdrowia substancje i składniki. Dzięki temu można bowiem zmniejszyć ryzyko występowania chorób serca, nowotworów, otyłości czy cukrzycy.
Tyle z teorii. Jak to natomiast wygląda w praktyce?
Poniższe zasady zdrowego odżywiania to fundamentalne wskazówki, od których warto zacząć. Dzięki nim można nie tylko dowiedzieć się, na czym polega zdrowe odżywianie, ale również sprawdzić, jak wygląda ono w praktyce.
Warzywa powinny znajdować się w każdym posiłku. Czasami może być to pomidor na kanapce, a czasami sałatka z serem feta, nasionami słonecznika i oliwą z oliwek. Warzywa są o tyle istotne, ponieważ mają relatywnie mało kalorii, a do tego dużo witamin, składników mineralnych i błonnika.
Owoce powinny być obecne w diecie każdego dnia, niekoniecznie natomiast w każdym posiłku. Podobnie jak warzywa, mają dużo wartościowych składników, jednakże wykazują wyższą zawartość cukrów (głównie fruktozy).
Pij wodę regularnie, nie tylko wtedy, gdy czujesz pragnienie!
Źródła zdrowych tłuszczów znajdziesz głównie w m.in.: rybach, nasionach czy niektórych olejach (np. olej rzepakowy lub oliwa z oliwek). Oprócz tego zadbaj również o odpowiednie proporcje pomiędzy tłuszczami nasyconymi a nienasyconymi.
Zredukuj udział cukrów prostych w swojej diecie. Zwróć również uwagę na tłuszcze trans, które mogą znajdować się, chociażby w słodyczach czy fast-foodach.
Postaw na produkty pełnoziarniste, ponieważ mają w sobie więcej witamin i błonnika. Zamiast więc sięgać po białe pieczywo, wybierz pełnoziarniste. Ta sama zasada zdrowego odżywiania dotyczy ryżu, kaszy czy makaronów.
Ogranicz spożycie soli, a przynajmniej zwróć uwagę, jak wiele jej przyjmujesz. Jako ludzkość – globalnie – mamy problem z jej nadmiernym spożyciem. To z kolei prowadzi do m.in.: nadciśnienia tętniczego.
Dbaj o odpowiednią podaż kalorii. Nie musisz ich liczyć, ale bądź pewien, że wiesz, ile ich jest w określonych produktach.
Sprawuj umiarkowaną kontrolę nad swoim jedzeniem. Nie musisz wprowadzać restrykcji, gdyż zazwyczaj kończą się one bardzo źle… Zamiast tego bądź świadomy, co znajduje się w pokarmie, który jesz!
Nie zapominaj o produktach rekreacyjnych, czyli takich, które pozornie nie pasują do zasad zdrowego odżywiania. Może być to ulubiony batonik, ciasto od mamy, świąteczny deser czy pizza z przyjaciółmi. Dlaczego to takie ważne? W zdrowym odżywianiu nie chodzi wyłącznie o zdrowie fizyczne, ale również zdrowie psychiczne, a produkty rekreacyjne bardzo w tym pomagają. Ich udział w diecie nie powinien jednak przekraczać 20%.
To podchwytliwe i przewrotne pytanie.
Z jednej strony odpowiedź wydaje się oczywista: tak, zdrowe odżywianie jest dla każdego. Trudno oczekiwać innej odpowiedzi, skoro są to fundamentalne zasady dietetyczne, cechujące się dużym uniwersalizmem. Co więcej, ich przestrzeganie prowadzi do realnych korzyści zdrowotnych, zarówno w zakresie fizyczności, jak i psychiki.
Z drugiej strony należy zwrócić uwagę na czynnik indywidualny. Wspominałem, że zasady zdrowego odżywiania są uniwersalne, a to oznacza, że nie uwzględniają osobistych preferencji czy aktualnego stanu zdrowia. Tym samym może okazać się, że zasady zdrowego odżywiania nie sprawdzą się w każdej sytuacji.
Idealnym przykładem tego typu sytuacji są osoby, borykające się z różnymi dolegliwościami. Niektóre choroby mogą wykluczać spożywanie określonych produktów lub mogą wymagać zredukowania danego składnika w diecie. Co więcej, ludzki organizm jest tak złożony, że niektóre osoby mogą preferować – przykładowo – mniejszą podaż węglowodanów w diecie na rzecz tłuszczów, nawet jeśli zasady zdrowego odżywiania mówią co innego.
W sytuacji niepewności zalecam przede wszystkim konsultacje z dietetykiem klinicznym lub innym specjalistą, odpowiedzialnym za leczenie określonych chorób.